鄭志明弟兄

在我未信主之前,我個人是非常消極悲觀的人(想過去跳海自殺)。我有九兄弟姊妹,但關係好疏離甚少溝通,個人好納悶,就藉著賭馬、買六合彩、打桌球來麻醉自己。後來有位醫師弟兄常常邀請我返教會,不過當時的我諸多藉口推辭。直至2015年9月29日,在弟兄醫館碰見了恩光堂弟兄而信了主!

當我第—日返敎會,就有弟兄邀請我返約翰團契小組,有弟兄為我痛風病情祈禱,因為這個病情其實困擾咗我好耐,有時為咗這個病都會覺得好辛苦,有諗過想死咗去就算喇,有時夜晚又瞓唔到。每個月—次啲小組活動中,弟兄都為我祈禱,漸漸我無咁消極,個人都無再諗死。感謝弟兄為我祈禱支持著我,感謝主。

信主之後,我曾經因為家人的誤會,有很多的唔開心,我都將呢件事交比主。有一日,我突然收到電話,話大家姐出咗事入咗醫院,有好多弟兄姊妹知道就為我禱告。雖然與家人有誤會,但我都選擇去探望大家姐,不知點解,去到見到大家姐就喊起來,一齊抱頭痛哭,原本同大家姐有誤會,令我好困擾,唔開心咗好耐。原來以為不好嘅事,藉著禱告的力量,都可以化為祝福,因此我同大家姐冰釋前嫌。感謝主的恩典!

自從加入教會之後,帶領我信主嘅弟兄姊妹,鼓勵我上查經班,藉著主嘅愛,我心靈開始慢慢轉化,不單戒除咗賭馬和六合彩了,家人亦見到我生命其他的改變。後來,我開始參加咗教會的糾察隊同詩班,在係呢兩年的事奉上,我感受到自己改變咗好多,我以前係—個斤斤計較既人,在工作上認為唔係自己工作範圍,就—定唔會做。但在敎會事奉(糾察隊),卻越做越起勁。在每個月一次的詩班中,有—位很好老師,敎我用詩歌去歌頌耶和華,非常感恩!感謝主的恩典!榮耀歸主耶穌基督!